Letört fog megmentése

Letört a fogam - Mit tegyek?

Letört egy fog: Nagyon gyakran hívnak fel minket ilyen panasszal elkeseredve pácienseink. Nézzük meg, mi is lehet leggyakrabban ennek a bosszúságos eredménynek kiváltója.

A fog letörésének leggyokoribb oka a páciensek által észre nem vett szuvasodás, majd egy alkalmi nagyobb rágóerőhatás elszenvedése (pl.: puhább ételben egy nem várt keményebb anyagra harapás), és ezzel a fog "lereccsenése". Hasonlóan járhatnak kívülről ép, de korábbi gyökérkezelésen átesett fogak, melyek rugalmassága jóval kisebb az élő fogakénál. Fog törések gyakori oka lehet balesetek, ütések elszenvedése, melyek sokszor fülggőleges irányúak, és ezzel a fogak szempontjából végzetes sérülésekhez vezethetnek.

Amennyiben van elegendő maradék foganyag, töméssel (elülső fogaknál élpótlással), inlay-vel, estleg koronával az ilyen sérülést szevedett fogak általában elláthatók. Amennyiben a törés során megnyílik a fogbél, a fog gyökérkezelésére is szükség van. Ezután gyakran valamilyen csapos megoldást (általában üvegszálas ill. cirkónium csapot) is alkalmazunk a gyökérbe horgonyozva annak érdekében, hogy a csökkent flexibilitású gyökérkezelt fog koronai részének stabilitását növeljük.

Ha a fog a ínyszél alatt törik le, gyakran kiegészítendő az ellátás az íny, illetve a határoló csont sebészeti plasztikájával, vagy helyi fogszabályzó kezeléssel a gyökér felszabadítása érdekében. Amennyiben a törésvonal mélyen a csont szintje alatt halad, a fog eltávolítandó és gyulladásmentesség esetén azonnali műgyökérbeültetéssel helyettesíthető.

Letört fogak ellátásának logikai áttekintése tájékoztató jellegű magyarországi minőségi rendelők átlagos áraival:

A fog koronai részéből 1-3 mm darab letört - tömőanyaggal általában esztétikusan megoldható 10-25 ezer HUF.

A fog koronai részének több felszíne hiányzik - Inlay vagy korona, anyag függvényében 30-90 ezer HUF.

A fog az ínyszél közelében tört illetve gyökérkezelt - csapos felépítés 15-40 ezer HUF plusz korona ára.

A fog éppen íny alatt tört - kiegészítő sebészeti kezelés a gyökér felszabadítására 10-30 ezer HUF.

A fog mélyen a csontban tört - a fog eltávolítása ill. azonnali implantáció 110-250 e  HUF (implantátum és csontpótló használatának függvénye) plusz korona ára

Gyökérkezelés ára, ha szükséges: 10 - 50 ezer HUF (fog gyökércsatornák ára függvénye)