Porcelán, arany inlay tömés

Porcelán tömés és arany betét - Mikor válaszam az inlay-t?

Inlay, onlay, overlay (arany , porcelán, kompozit betét) - melyik mit is jelent?

Az inlay egy olyan speciális fogtömés azaz ( fogászati restauráció ), melynek a fogorvos alakít ki üreget, azonban az inlay-t magát fogtechnikus készíti el laboratóriumi körülmények között.

Az  előkészített üregről az információt a technikusnak a fogorvos által vett lenyomat hordozza. Az így elkészített porcelán vagy arany tömés a szájüregben mintázott fogtömésekkel ellentétben már szilárd állapotban a kerül a fogászati székben behelyezésre.

Az inlay készülhet nemesfémből (pl.: arany inlay), kerámiából illetve kompozitból (esztétikus inlay, “fehér inlay”).  Az arany inlay és az esztétikus inlay-k különböző előnyökkel bírnak. Az arany a fogászat anyagok etalonjának számított hosszú évtizedeken keresztül. Az arany inlay esetében, az arany speciális anyagtani tulajdonságai (“kenhetősége“) miatt, még az esetleges szemmel nem látható apró pontatlanságok is kiküszöbölhetők. Az arany azonban a fehér fogsorban elhelyezve feltűnő színe miatt, sok páciens nem érezte esztétikusnak. Ezért egyre inkább a láthatatlan fogpótlások így a porcelán inlay-k és a kompozit inlay-k mellett döntenek pácienseink, melyek a fogakhoz teljesen hasonló színben készíthetők el.

A fogászat anyagainak hihetetlen fejlődésével az egyre újabb porcelán és kompozit bázisú anyagokkal sok esetben még a fogorvos számára is észrvehetetlen restaurációk készíthetők.

Arany inlay, azaz betét elérhető Budapesti fogászati rendelőnkben

Az inlay pontossága  sokszorosa lehet a direkt a szájüregben megmintázott restaurációknak, ennek fő oka a laboratóriumi körülmény, az ezzel együttjáró jó hozzáférhetőség és a száraz tiszta környezet. Nem csak a tömés széli záródásában jelentkezik ez a pontosság, de a megmintázott rágófelszínek is sokkal tökéletesebben megfelelhetnek az eredeti formáknak.  A néhány perces beragasztásuk során töredékére csökkenthető az aláfertőződés veszélye egy szájüregben megmintázott fogtöméshez képest.

A betétek kiterjedhetnek a fogak csücskeire, illetve akár azokon túl is, ilyenkor onlay-ről, és overlay-ről beszélünk.
 
A inlay-k  ára nagyságrendileg két-háromszorosa a direkt módon készített esztétikus töméseknek, azonban ez a különbség a tartósságban is megmutatkozik.

Olyan helyeken, ahol a fogak terhelése ezt engedi két inlay akár egy köztük lévő foghiányt is pótolhat ezt a fogászat "inlay-s híd"-nak  nevezi:
 
Inlay híd is készülhet a fogászat budapest 13. kerület-ben 
Javaslat: A nagy kiterjedésű csücsköket is érintő fogszövet hiányok illetve a fogak egymás felé tekintő felszíneinek sérülése esetén, ha a fogorvosa megfelelő technikai háttérrel rendelkezik, érdemes a drágább, de sokszorosan tartósabb inlay-t választania.

Beavatkozás előtt alászuvasodott amalgám tömések láthatók. A régi amalgámtömések cseréje esztétikus inlay-re, így pontosan kialakítható a fogak eredeti barázdarendszere, és enyhe megszínezésükkel még élethűbbé varázsolható a pótolt foganyag:

inlay és betét előnyei budapest ár fogászat