Fehér (kompozit) tömés

Az elmúlt évtizedekben a "fehér" fogszínű tömések szinte teljesen kiszorították a szürke amalgám töméseket a modern rendelőkben. Az esztétikus kompozit tömésekkel láthatatlanul tüntetheti el egy jó kezű és képzett fogorvos a fogak defektusait. Azonban az ilyen tömések sem mindig hibátlanok, és ezek a tömőanyagok sem csodaszerek. Felhasználási határukat a fogorvosnak és a páciensnek sem árt ismerni, mielőtt ezt a megoldást választják szuvas illetve letört fog ellátására.

Biztosan sokan észrevették már, hogy fehér töméseik elkészültükkor rendkívül esztétikusak, később azonban nagyon gyakran barna elszíneződés jelenhet meg körülöttük. Ezt a tömés és a fog határán kialakuló rés okozhatja. Ez azt jelenti, hogy a tömés szélén a szájüregből baktériumok a tömés alá képesek jutni, így az eredetelig gyönyörű tömés alászuvasodik. Ennek oka lehet a nem tökéletes elkészítés (az esztétikus fogtömés elkészültének lépéseit lent részletezzük), illetve a terület kifogásolható tisztítása a páciens részéről.

A mai modern, fogszínű (“fehér”) tömőanyagok elsősorban kompozit műanyagok. A fehér tömések az alábbi módon készülnek:

A esztétikus tömések készítése során először a foganyag felületét kell kezelnünk. Ehhez általában ortofoszforsavat használ a fogorvos, majd egy speciális ragasztó anyagot (bond),  mely kapcsolatot létesít a tömőanyag és a fog anyaga között. Egyes újabb fejlesztésű ragasztóanyagok már ezt a két lépést önmagukban képesek ellátni. Az ilyen tömőanyagok többsége, illetve a ragasztóanyagok nagy energiatartalmú kék (az UV tartományhoz közeli hullámhosszú, de nem UV) fényre kötnek. Miután a megfelelő rétegnyi tömőanyag került az üregbe, jön a polírozás, melynek a teljes felszínre, illetve az összes tömés széli területre ki kell terjednie annak érdekében, hogy a széli zárást tökéletesítsük.

fehér kompozit tömés ár budapest
Az előzőek alapján láthatjuk, hogy egy kompozit tömés elkészítése egy összetett, többlépcsős folyamat, emiatt nagyon érzékeny az alkalmazott technikára, illetve megvilágítás előtt a nedvességre. Hosszútávú tartósság eléréséhez kompozittömést csak teljesen száraz környezetben szabad készítenie a fogorvosnak. Ha a tiszta, száraz környezet és a jó minőségű anyag találkozik, erősebb kötés érhető el a tömés és a fog határán, mint sok helyen a fog saját részecskéi között. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy jó minőségű kompozitból ún. adhezív módszerrel felépített fog extrém erőhatásra szinte soha nem a tömőanyag mentén törik el, hanem valahol a zománc és a fog alapállományát alkotó dentin határán. Azt azonban tudnunk kell, hogy a kompozitok minősége, ahogyan az áruk is, nagyon széles skálán mozog. A kompozit grammja 1.000 Ft és 10.000 Ft között mozog, ezért ne várjunk sokat egy olyan töméstől, amelyet egy fogorvos egy-két ezer forintos költségen készít el. Ha ennyiből meg szeretnénk úszni a számlát, jobban tesszük ha amalgám tömést választunk.

Olyan fogaknál, ahol a fogaknak több felszíne hiányzik, illetve teljes csücsköket kellene pótolnia a fogtömésnek, a fogorvos javaslatára érdemesebb egy inlay tömés (betét) választása. Az inlay készülhet porcelánból, kompociós anyagból illetve aranyból. Fogtechnikus készíti el a fogorvos által kialakított üregbe, az általa vett lenyomat alapján. Nagy előnyük. hogy laboratóriumi körülmények között sokkal tisztább és pontosabb  megmintázás lehetséges, mint a szájüreg hátsó régióiban, ennek megfelelően ezen restaurációk élettartama többszöröse lehet a szájban direkt módon kialakított fogtöméseknek. Továbbá a néhány perces beragasztás során jóval kisebb a tömés "aláfertőződése". mintha egy szájüregi környezetben alakítják azt ki. Ezeket a szempontokat mindig mérlegeljük, amikor választás elé állítja önöket fogorvosuk. Sokszor többszörösen térül meg az elsőre drágábbnak tűnő megoldás.