Héj porcelán / kerámia

Héj (veneer, fog héj)

A héj a fogak alaki helyzeti vagy színbeli korrekciójára szolgáló fogpótlás. A héj olyan vékony, fogszínű anyagból készített restauráció, mely a fognak csak a külső, ajak felé eső felszínét borítja és nem öleli körül teljesen, mint egy borítókorona.

Fogászati héj készülhet a rendelőben direkt eljárással kompozíciós anyagból felrétegezve a fogra, illetve készülhet ún. indirekt eljárással, amikor a fogorvos lenyomatot vesz, majd ennek alapján a fogtechnikus készíti el a héjat speciális porcelánból vagy kerámiából. Kisebb változtatások sokszor a fog preparációja nélkül is kivitelezhetők ún. no-prep héjakkal. Ekkor a foghoz abszolút nem nyúlunk, csak ráragasztunk egy vékony, a mintára előzetesen megmintázott kerámia lapocskát.

préskerámia héj fog budapest ár

Anyagát tekintve létezik porcelán héj (kerámia héj), csakúgy mint kompozit héj. Héj készítés oka lehet például más módszerrel el nem tüntethető fogelszíneződés, az elülső fogak alaki rendellenessége, illetve túl nagy rés a metszőfogak között (diasztéma). A kisebb színbeli eltéréseket gyakran héj készítése nélkül, rendelői fogfehérítéssel is tudjuk javítani.

Sok rendszer létezik héj készítésre. Ismert pl. a Lumineers eljárás, illetve színezett, zirkónium héjak. Rendelőinkben az eddigi tapasztalatok alapján a legjobb eredményeket általában prés kerámia rendszerekkel (pl. E-max Ivoclar IPS e.max) érjük el.