Esztétikai fogászat garanciával | Mosolytervezés

Az esztétikai fogászat kifejezés egyre felkapottabbá válik fogorvos körökben. A legtöbb fogászat saját marketing kampányába is belefogalmazza az esztétikai fogászati tevékenységet.

A DENTORS rendelőcsoport és a hozzánk közel álló fogorvos, parodontológus és szájsebész kollégák szemében az esztétika fogászat nem önálló szakma. Sokkal inkább egy megvalósítandó cél, melyet a fogpótlások és műtétek tervezésekor minden esetben figyelembe kell vennünk.

Fogorvosaink gyakran klinikánkon dolgozó plasztikai sebészekkel együtt tervezik meg pácienseink mosolyát. Találkoztunk már esetekkel, ahol nagyobb ínykorrekciós műtétek elkerülhetők minimális mennyiségű botox injekcióval, és egy száj környéki nagyobb plasztikai ránctalanító műtét is kiváltható volt egy meglévő, már amúgy sem tökéletes fogpótlás cseréjével.

A fogak és az őket körülvevő ínyszövet egy kisebb esztétikai egységet alkotnak, melyet a rózsaszín (esetenként vörös) és fehér esztétikának neveznek. Ezt az egységet a kemény és a lágy szövet együttesen alkotja, ezért egymástól külön nem kezelhetők. Sok fogászaton esnek abba a hibába, hogy készítenek egy gyönyörű kerámia munkát, azonban az azt körülvevő hiánya miatt a páciens mégsem elégedett mosolyával. Ezeket az eseteket csak a száj plasztikai sebészetében jártas fogorvos (általában parodontológus) közreműködésével tudják a team munkát végző fogorvosi rendelők megoldani.

A porcelán vagy a különböző kerámia rendszerekből készülő fogpótlások (korona, héj, inlay) elkészülte előtt pácienseinknek gyakran elkészíttetünk viaszból egy úgynevezett wax-up mintát. Ezen a "minta fogpótáson" a páciens akár a kezében is megnézheti, hogy az esztétikai régióba készülő porcelán fog hogyan is néz ki a saját gipszmintáján így a monitoron előre bemutatatott tervek még kézzelfoghatóbbá válnak. Sok esetben készítünk prognosztikus ideiglenes pótlásokat annak érdekében, hogy a páciens a mindennapokban is kipróbálhassa a készülő fogainak mását egy fogászati műanyagból. Így néhány nap után maga is könnyebben tud dönteni, hogy mit is szeretne még változtatni a végleges fogmű elkészülte előtt.

Összegezve: Az esztétikai fogászat nagyon komplex kifejezés, mely az arc harmóniájával együtt kezelendő. Az esztétika elérése minden elvégzett fogászati és szájsebészeti kezelések során a higéniai (tisztíthatósági), és funkcionális szempontok kielégítése mellett mindenképpen a legfontosabb célok egyike .