Fogorvosi ellenőrzés, vizsgálat és diagnosztika

A fogorvos meglátogatása fél évente egyszer akár közhelynek is tűnhet. Azonban a rendszeres fogorvosi vizsgálattal (rutin fogászati ellenőrzés) sok későbbi szenvedéstől kímélheti meg saját magát, és pénzét is költheti szórakoztatóbb dolgokra, mint fogorvosi kezelésekre.

Egy átfogó fogorvosi ellenőrzés természetesen az ön aktuális panaszai okának felderítésével indul. Ha csak esetenként lépnek fel panaszok, erről is érdemes fogorvosát tájékoztatnia, mivel sokat tud segíteni abban, hogy egy esetleg szemmel nem látható probléma is diagnosztizálásra kerüljön.

A fogászati vizsgálat második lépése az általános betegségek és gyógyszerallergiák kikérdezése. Ezek fenállása gyakran nagyban módosíthatja a fogászati kezeléseket. Csak ezek után térünk rá a szájüregi vizsgálatra. Ezt egy alapos fogorvos mindenképp ki kell, hogy terjessze nyálkahártya vizsgálatra, ezzel együtt szájüregi rákszűrésre.

Az egyes fogak vizsgálatakor a fogorvos a fog alapos megtekintésén és a fogorvosi szondával való megtapogatásán túl úgynevezett vitalitás vagy szenzibilitás vizsgálatot végez. Ez annyit jelent, hogy ellenőrzi, a fog él-e, tehát találhatók-e még benne idegek és van-e vérkeringése. Ennek a fogorvosi rendelőkben a leggyakrabban alkalmazott módszere a hideg spray-vel kiváltott hidegingerlés, melynek során a különböző mértékű és idejű kiváltott érzékenység más-más típusú elváltozásra utalhat.

Nagyon fontos egy alapos ellenőrzés során kitérni a parodontológiai szondázásra. Ekkor a fogorvos a páciens fogai és az íny között kialakult kóros tasakokat keres és az ínyvisszahúzódás mértékét vizsgálja. Ez fontos adat a fogak későbbi felhasználhatóságáról fogpótlások számára.

Akárcsak a többi orvosi szakmában, a fogorvoslásban is megszokott vizsgálómódszer a kopogtatás és a tapintás, mely több gyulladásos elváltozás felismerésében segíti a fogorvost. Különböző irányú kopogtatási érzékenység a fogakon különböző betegségekre utalnak. Erről a fájdalom típusok lapunkon bővebben olvashat.
Amennyiben új pácienskét jelentkezik egy rendelőben, jó ha készül önről egy átfogó úgynevezett panoráma röntgen (OP felvétel, OPT, OPG).

Ez alapján a nagyobb kiterjedésű, de szájüregben nem látható elváltozások nagy arányban kiszűrhetők. Amennyiben az orvos nem biztos bizonyos elváltozások tekintetében gyakran készíttet ún. kiegészítő helyi felvételeket (periapikális felvétel).

Az ön kényelme érdekében a rendelőben fontos, hogy legyen fogászati röntgen. Radiológiai vizsgálat gyakran mutat rá rejtett fogszuvasodásra, gyökércsúcsi folyamatokra, fog és állcsont törésekre és repedésekre, állcsont cisztákra, jó- és rosszindulatú tumoros elváltozásokra.

Rendelőnkben egyre gyakrabban alkalmazzuk az oral camera-t. Ez egy olyan kicsi szájüregi digitális videokamera, melynek képét egy monitoron tudjuk szemlélni. Ezzel mind a páciens, mind a fogorvos sokszorosára nagyítva látja az elváltozásokat. A készített képek dokumentációként is szolgálnak a kezelés előtti és utáni állapotokról.

A fogorvosi vizsgálat része lehet úgynevezett tanulmányi (diagnosztikus) lenyomat és minta készítése, melyek a röntgennel együtt nemcsak segítenek a fogorvosnak a nagyobb protetikai és sebészi beavatkozások tervezésében, de a kiindulási állapotot mindkét fél számára dokumentálják.

A fogászati fényképek készítése általában azon túl, hogy a dokumentációt szolgálják, nagyon fontos részei a tervezésnek, illetve a szükséges változtatásoknak.

Ritkábban alkalmazott, de hasznos vizsgáló eljárás még a transzlucentia, mely a fogak átvilágítását jelenti nagy erősségű fényforrás segítségével, így már apróbb repedések és törések, illetve a mélyben elhelyezkedő szuvasságok is megjelennek a fogakon.

Sebészi illetve implantációs beavatkozások előtt gyakran kér a fogorvos CT vizsgálatot, néhány ritkább fej-nyak táji betegségben MR vizsgálatot, melyek méretpontos képet nyújtanak az elváltozásokról és nem csak egy síkban, hanem harmadik dimenzióban, tehát mélységében is megítélhető például a csontkínálat, az elváltozások illetve az anatómiai képletek egymáshoz való elhelyezkedése.